tisdag 25 oktober 2011

Rhododendron 'Rosinetta'

Denna ljuvlighet köpte jag på Lisebergs Trädgårdsdagar i juni.. sötaste bland söta i sina dubbla små blommor placerades den i kruka här hemma..

Rhododendron 'Rosinetta' en Japansk azalea

Har stått på min uteplats hela sommaren och gör förresten det fortfarande.. och har nu fått lite höstfärger.. 

Höstvacker är den.. 

Men nu har jag lite bryderi.. hur gör jag nu i vinter?.. Ska den sättas ner i jord, eller ska jag ställa in i garaget eller bara gömma den lite med nåt varmt runt fötterna... med krukan på?

Någon som vet?.. 

Njut av dagen.... här lyser solen härligt och jag har nyss kommit in efter en härlig promenad. Man känner riktigt energin komma in i kroppen när solen lyser och man kan vara ute o njuta..

Kram Moa

fredag 21 oktober 2011

Fredagstips..

Lite trädgårdstips här på en fredag kan väl sitta fint, för tänk om ni har lite tid över för lite höstpyssel då kan ju detta vara ett litet inspirationsinlägg. 

Många har säkert sett torvkanter lite varstans men kanske ännu inte gjort någon egen torvkant i sin trädgård. Om man vill ha lite höjd och annorlunda kanter är det faktiskt inte så dumt att bygga med torvblock och jag som har en gammal platt trädgård kämpar för att det ska hända lite i min lilla oas.


Men detta pyssel tar lite tid.. närmare bestämt har min mosskant tagit 3 år för att se ut så här men det är väl värt väntan.. o så förstås har det ju kommit gradvis. 

Så här såg det ut när jag startade.. 


Lade ut dem i en vid böj, älskar runda kanter i min trädgård, sågade i ändarna för att passa ihop dem.


Innan jag fyllde på jord lade jag sten i botten mot torvkanten så att det inte skulle tryckas ut o rubba torven på vintern. Hittills har jag inte sett att det rört sig något så kanske det gjorde nytta, har ju inte testat utan så jag vet inte men kan tänka att det rör på sig lite. Det penslades med fil runtomkring alla block till Albins stora förtjusning som gick där o slickade för fullt.. *haha* undrar hur mycket nytta den där filen gjorde egentligen, om det nu blev något kvar. Men som sagt så ska man pensla med fil för att mossbildningen ska jobba på fortare.
Så här såg det ut senare den våren.. riktigt nöjd var jag.


Och i våras så här.. ser lite skräpigare ut på gräsmattan, men det har snöat rosa blomblad från det japanska körsbärsträdet. Men torvkanten har blivit väldigt mossig kant under den stora thujan. I landet under har jag lite lundväxter, sippor, sockblommor och annat smått o gott..


Men mest nu såg det ut som ogräset tagit över.. blev en stor korg med äckligt ogräs när jag rensade sist.. men på våren är det riktigt fint när sockblommor o julrosor blommar.


I våras gjorde jag ett nytt murprojekt.. eller stenarna började jag lägga dit förra hösten men nu i våras fortsatte jag med torvkanten bakom trädet. Så nu väntar jag med spänning på att filen gör nytta så det blir lite mossa tills nästa sommar, för denna gång var inte Albin där o slickade i sig filen.

Önskar alla en mysig fredag o trevlig helg, kanske ni gör en liten torvkant därhemma.. 

Moa

tisdag 18 oktober 2011

Just nu: Älskar bruna nyanser..

Tycker det är så vackert ute i naturen med alla färger men just i år, tror jag, är jag speciellt förtjust i de bruna nyanserna..


Det märks också på mina klädinköp denna höst..

Jacka i lite brungrå nyans, kängor i brunt skinn, tunikor som passar till mina tajta jeans o bruna byxor. Bruna handledsvärmare i shopen.. en ny snygg sjal i en brunrosa nyans,  ja det märks tydligt att jag har blivit Tant Brun..


De vita höstanemonerna som slokar efter frostnätterna i slutet av förra veckan.. vackra bruna markeringar men snart har de vita bladen trillat av om de inte redan gjort det i regnovädret som härjar här just nu.


De små små fröställningarna från Trebladsspiran som gracilt slänger sig lite hit o dit bland blad och större frösläktingar och moderplantans mörka o vackra blad. 


Trebladsspiran är förresten en underbar växt som gläder med sin prakt hela säsongen. På sommaren skira och med vackert gröna blad och skyar av vita blommor. På hösten har den underbart vackra blad i massa höstiga nyanser och bruna små knappfröställningar som en pekar läckert åt alla håll. Har ni den inte så är det värt att prova jag har då inte ångrat mig.

'Rouguchi' för att se den blomma kika här.

Fröställningen från clematisen 'Rouguchi' avslutar kvällens inlägg. Ser att ett frö är moget för att flyga iväg.. kanske kan jag fånga den och sätta den i en bytta? 

Hoppas solen kommer tillbaka snart så Ni och jag kan gå ut o fånga lite mer höstkänslor snart igen.. 

Moa

fredag 14 oktober 2011

Helt meningslösa små ting..

Har jag pyntat med idag, eller!? Hur sjutton kan man komma på nåt så galet men det var lite kul att virka dem och inte tog det lång tid heller *smile*.


Men jag blir glad i hjärtat när jag ser dem. Idén hämtade jag från Pinterest som är ett ursmart sätt att samla inspiration om ALLT.. ja jag säger VERKLIGEN ALLT. Har ni inte hittat detta fenomenala ställe så kika hit.. Det är uppbyggt så att man registrerar sig och får ett konto, du kan klicka = "Pin it" på bilder som du gillar och spara i din katalog helt ok för om man klickar på bilden man "Pinnat" ser man var den kommer ifrån och alltså så får fotograf eller den som gjort något fin kredit för det. Inget stjälande av bilder utan man har dem i sin katalog och där kan andra se vad du samlar på o gilla osv.. öppet, smart och kul sätt att hitta inspiration och se fina saker bara.. Vet inte om man kan se mina saker om man klickar här eller om man ni måste registrera er.. men pröva vet jag: Moas Pinterest




Den här lilla pumpan blev jag "Nästan kär" i när den fick sin överock på sig. Just idag kanske det är tur att deras rockar blev färdiga för imorse var hela trädgården inhöljd av Farbror frost. Jag fick ila till jobbet tidigt och hann inte ta några fina kort men men, det kommer fler dagar.


Just nu skiner solen och det är underbart därute, en promenad med Albin väntar och imorgon far vi till kusten för att äntligen få upp vår båt. Lite krångel med kärran har det varit men nu hoppas jag att allt ska gå bra. Fast först står naturligtvis lite fredagsmys på listan.. och så önskar jag er en mysig fredag och en fin helg.

Kramiz - Moa

måndag 10 oktober 2011

Utlottning/Tävling - Igen..

Halloj här på måndagkvällen.. sitter här o klurar, *ler*.  Har ju en utlottning som är baserad av hur det går på Moas Lovely på Facebook och den går framåt, det är så roligt att följa var alla "följare" kommer ifrån och se hur det sprider sig. Det har gått vägen via Turkiet o Thailand, Bosnien o lite andra länder, hur kul som helst och idag är det totalt 20 länder. Det har verkligen rört på sig och det har nu ökat med ca 120 st nya gillare.. o är nu upp i 236 st idag, helt fantastiskt och så det växer på sakta men säkert, vissa dagar rasslar det på sen går det lite långsammare.

Villkoret där för utlottningen var ju att när vi når 300 gillare där så lottar jag ut ett valfritt par handledsvärmare ur shopen.


Det enda tråkiga är ju att det tar lite tid och det får det gärna göra men jag tycker det är roligt när det händer något, jo jo det händer ju men det tar ju lite tid så nu har jag bestämt mig: VI KÖR EN UTLOTTNING TILL.. bara här på bloggen. Den andra utlottningen tickar på o så småningom blir det dragning.  Vinsten här blir de värmarna nedan men man kan önska sig någon av de andra också.

 

Tänker att vi gör som man brukar för att få två lotter så får man kommentera och dela vidare med bilden här ovanför på sin blogg, om man bara vill kommentera blir det bra oxå men då blir det en lott i korgen. 

Dragning den 1 november och så önskar jag alla..

Lycka till..

söndag 9 oktober 2011

Virkade Converse till lilla babyn..

Moas Lovely:s Facebooksida visade jag dessa Baby Converse skor och lovade då att jag skulle dela med mig av mönstret.. så här kommer det.


Glöm förresten inte att jag har en "Give away" utlottning på sidan när ni är 300 gillare.. sprid gärna detta vidare så att jag kan dra en vinnare snart.

Beskrivningen nu då: Jag fick låna en tidning med mönstret av dottern när hon satte mig i arbete att virka ett par ursöta små babyskor *ler*. Som vanligt kan jag ju aldrig, nästan aldrig bara göra saker rakt av utan måste ändra o pilla lite i beskrivningar. Den ursprungliga beskrivningen var både krånglig och dessutom tyckte jag det var för grovt garn till så små söta babyskor så lite omräkning blev det. 

Jag har använt virknål nr 2,5 och tunnare bomullsgarn typ Mandarin Petit eller Hjerte Blend/Tendens som har rekommenderad virknålsstorlek 3-3,5. Det blir mycket tätare o finare tycker jag om man går ner i storlek men det är säkert en smaksak. Tog av misstag en 3:a och storleken förändrades ju direkt så viktigt att man använder samma nål.. *smile* fick ju virka två par skor på gund av detta.
Förklaringar: Hst = halvstolpe, siffror inom parentes är det antal maskor som det ska vara när varvet är klart efter ökning. 

Let's start:

Lägg upp 11 lm.
Varv 1:
2 hst i 2:a lm, 1 hst i varje lm tills sista lm där man virkar 4 hst (hörnet) och så virkar man hst i varje lm tillbaks. När man kommer till sista lm där man började med 2 hst gör man 2 hst till. Smygmaska för att avsluta varvet. Detta är första varvet i botten av skon. (24 st)

 Botten, tå o plösbild..
Varv 2:
2 hst i varje m x 3, 1 hst i varje m längs långsidan, 2 hst i varje m i nästa böj x 6, 1 hst i varje m längs nästa långsida tills man har 3 maskor kvar då man gör 2 hst i varje, 1 smygmaska för att avsluta varvet. (37)

Varv 3:

2 hst i varje m x 4, 1 hst i varje m längs långsidan tills nästa böj som virkas så här: *2 hst i varje m x 4, 1 hst, 2 hst i varje m x 4* 1 hst i varje m längs långsidan tills det är 5 m kvar, 2 hst i varje m x 4, 1 hst i nästa och sedan en smygmaska för att avsluta varvet. (55)

Varv 4:
I varv utan ökningar, alltså 1 hst i varje m från föregående varv. (55)

Varv 5 o 6:
2 varv utan ökningar men man virkar varje hst i bakre maskbågen så att man får en randmarkering och detta blir då sulan som kommer upp på sidan av skon, se bild nedan. Tag av garnet. (55)


 Bild på botten från sidan med maskorna som är virkade i bakre maskbåge = randningen.

Nu är det dags att virka tån och plösen:
Måtta ut vad som är mitten på skon längst fram, börja och virka två fm i bakre lm-bågen. Vänd arbetet och virka nu 2 fm i var o en av de 2 från föregående varv (4). Vänd och virka 2 fm i första fm, 2 fm i nästa virkas 2 fm. (6). Vänd och virka 2 fm i första m, 4 fm, 2 fm i sista m. (8).
Detta är nu tån på skon nu är det dags för plösen, se bilden botten, tå o plösbilden i början.
Virka 2 smygmaskor, 4 fm, vänd och virka dessa 4 m i 8 varv jag gjorde sedan två fm som avslutning för att få en rundad topp. Tag av garnet. Nu är det dags att sy fast tådelen i botten, sy med små stygn fast tådelen mot botten, ca 4 maskor åt var sida och glöm inte att sy in bakre maskbågen så att det syns en rand mot tådelen. Se bild nedan på "Närbild på färdig sko".

Nu är det dags att börja med skaftet. Man byter till det färgade garn man tänkt sig, antingen enfärgat eller randigt som jag gjorde. För övrigt så strävar jag hela tiden efter om jag har flera färger att jag virkar in alla fästtrådar, för att fästa massa trådar är det tråkigaste som finns tycker jag.. *smile*

Börja från vänster sida framifrån sett på skon.

 Närbild på skaftdelens minskningar.

Varv 1 - 2:
Börja och virka fm så nära tå o plös som går och glöm inte att virka i bakre maskbågen på detta första varv så man får en fin övergång mellan sula och skaft. Vänd när du kommer till nästa sida av tån och virka ett varv till med fm men nu genom båda maskbågarna som man nu gör resten av arbetet. (41)
Varv 3: Byt färg om man nu vill det, virka varvet ut.
Varv 4: Virka tillbaka tills du kommer mitt bak på skon och hoppa över en m, detta gjorde jag för att få en liten böjning bak i hälen så att passformen blir bättre.
Varv 5-8: Minska nu i början och slutet av varje varv genom att hoppa över en maska, på varv 6 minska även en mitt bak för formens skull.
Varv 9-10: Två varv med fm i fm, tag av garnet.
Virka nu en vit kant runt skokanten, från tån på vänster sida runt till nästa sida. Fäst tråden.

Märke: Lägg upp 2 lm, i den först lm du lade upp virkar du 8 fm, 1 sm för att sluta ihop ringen. 1 lm och så fm runtom en gång till, avsluta med en sm och ta av garnet. Sy fast det på skaftet med garnändan som blev. Brodera en stjärna i mitten av märket.
Skosnöret: Virka lm 60 cm långa, trä in dem med jämt avstånd i kanten på skon.

 Närbild på färdig sko

Om man vill kan man köpa färdiga skosnören som är 60 cm långa eller virka dem som jag gjorde. På bilden i tidningen har de även satt i vita sockor som sticker upp lite tufft och gulligt.


Lycka till med virkningen !!
och ha en härlig söndag.. kram!

ps.. undrar ni över något eller om ni inte tycker det stämmer hör gärna av er så ska jag försöka fixa det..

Moa

fredag 7 oktober 2011

Pysselfredag..

Hemma från jobbet hyfsat tidigt och känner lusten att dona runt lite härhemma.. Just nu är det köksbyte som gäller, "Fas II" har inletts. Ni kan ju förstå att det är lite rörigt och att pynta och göra lite höstfint är inte det lättaste.


Men ett litet väggbord kunde jag få rå om lite idag.. plockade in lite gamla hortensiablommor som jag för övrigt tycker är som vackrast just nu när de skiftar i grått, blått o lila.. i dova vackra höstfärger, lite halvtorkade..

Och har man inte vackra våningsfat kan man ju faktiskt bygga ett själv som är tillfälligt bara det står säkert från barnahänder eller klumpiga vuxna.. *ler*. Annars har jag sett att många limmar ihop fina fat och koppar för att få fina våningsfat men jag ville liksom inte förstöra mina fat o skålar så jag hoppas o tror att det ska få stå där ifred.


Just nu väntar jag på hämtmat för någon spis finns inte i detta hus längre och inte någon diskbänk heller för den delen, utan det är till att stå med balja i duschen om så behövs men det finns gott om papparstallrikar och platsglas i affären *smile*



Önskar alla en trevlig helg.. 

Moa

lördag 1 oktober 2011

Texturer och fåglar..

 Lördagspyssel.. lite photoshoppande med texturer är kul, fick en så spännande länk av Lotta med massa fina tips i Photoshop, Kim Klassen.

 Nästan lite dimmbild.. men det är ett textur och så har jag "suddat" på toppen av blomman och lite ut där det är som mest rosa.. för att få en klar färg där.. effektfullt tycker jag. 


Ny väska i shopen idag..


Vackra broderade fåglar gjorda av finaste silkegarn på ljusgrönt linnetyg.
Dekorerad med en virkad och sydd blomma i flera lager och den finaste gröna pärlan jag hittade här hemma. Lite extra bling-bling är aldrig fel här i livet och en lördagkväll som den här sitter det väl lite extra fint.. 

Kramiz
 Moa